jueves, 14 de julio de 2011

Linux, Mac Os i Windows

Sistemes operatius Linux, Mac Os i Windows, amb quin et quedaries?





Universitat d’Estiu 2011

David Fernández
Diana Fernández
Magdalena Gibert
Margalida Tortella










Resum

El present article intenta realitzar una demostració de les qualitats tècniques dels sistemes operatius Microsoft Windows 7 (i versions anteriors)[1], Mac Os i Linux per tal de discutir que tenen en compte els usuaris alhora d’utilitzar un d’aquests sistemes operatius.[2]
La metodologia usada és un anàlisis comparatiu entre els tres sistemes operatius (avantatges i desavantatges), utilitzant articles, recursos electrònics [4] i la realització d’una enquesta.


Abstract

The present article tries to show the technical qualities of tthe different operative systems such as Microsoft Windows 7 (and previous versions) [1], Mac Os and Linux so as to discuss what the users take into acccount while using one of these operative systems [2].  The methodology used is a comparative analysis between those three operative systemes (advantages and disadvantages), using articles, electronic resources [4] and a survey.


1. Introducció

Un sistema operatiu es l´encarregat de crear un vincle entre recursos materials, usuari i aplicacions. Així el sistema operatiu es l´encarregat de les diferents funcions com poden ser: Administrar el processador, Gestionar entrades/sortides, Gestió d´arxius o Gestor de la informació, entre d´altres.

El treball es basa bàsicament en tres dels sistemes operatius que hi podem trobar, si bé en el mercat en trobam d’altres, la majoria deriven d’algun d’aquests tres. I a més els usuaris quan els hi demanes son els que més coneixen. La decisió de quin d’aquests sistemes escollir depèn molt de les necessitats (treballs acadèmics, crear i editar música, imatges i video, etc) dels usuaris i ,a més, de l’ús que aquests li donaran, més que dels gustos [2].  De la mateixa manera influiran també factors com el cost i el nivell de seguretat de dits sistemes. Encara que el tema de la seguretat es manté neutral en bastants sistemes operatius. A la pregunta “quin sistema escollir?”, els usuaris presentaran diverses opinions, basades en les seves pròpies experiències. De totes maneres, allò que pot resultar interessant per unes persones, pot no ser atractiu a altres usuaris.  

El món de la informàtica ha sofert canvis radicals aquests darrers anys, com per exemple la millora del software és fa diàriament i no anualment. A més, aquests últims anys s’ha produït un gran augment de ventes de productes Apple [8], entre ells el software mac os i l’aparença d’un nou sistema operatiu, el Linux; la qual cosa ha afectat a les ventes de Windows.


Aquest projecte pretendrà mostrar quines són les principals motivacions perquè els usuaris informàtics es decideixen a utilitzar un sistema operatiu o un altre. Mitjançant una sèrie de recerques bibliogràfiques, via internet, aconseguirem comparar les avantatges i desavantatges de cada un d´aquests tres sistemes operatius com son Windows, Linux i Mac Os. [7], [5], [4].


2. Treballs Previs

El treball presentat, esta basat en opinions, trobades a diferents formats, ja sigui a pàgines web de consulta, blocs particulars de persones que parlen del tema, o publicacions en diferents mitjans. La recerca s’ha fet íntegrament per Internet.
Hi ha molta documentació que parla dels tres tipus de sistemes operatius, ja que la informàtica es un tema que es troba a la ordre del dia i que darrerament canvia molt ràpid. Es troba bastant interessant que la gent pugui aportar diferents punts de vista, així com poder obtenir informació dels diferents sistemes.
    
Amb l’ajuda dels diferent treballs consultats, hem volgut fer una recopilació del que es trobava eren els més adients. Tot seguit aquest treball ofereix una visió comparativa dels diferents sistemes, així mateix sabent que hi trobarem molta informació, s’ha volgut donar una altra visió més actual del tema ja que el camp de la informàtica canvia molt sovint en poc temps i sempre es treuen millores.


3. Mètode

Ens va cridar l’atenció com actualment la gent decideix optar per sistemes operatius alternatius a Windows. Per aquest motiu es decidí cercar informació a llibres, revistes electròniques i pàgines web sobre el tema dels sistemes operatius vigents i més coneguts: Windows, Mac Os i Linux. Seguidament, es va pensar que seria una bona idea realitzar una enquesta a usuaris (alumnes universitaris) d’entre 18 a 30 anys sobre quin sistema operatiu troben més eficient, depenent de la carrera que estudien, treball que realitzen.    

Mentre es cercava la informació es va veure que el sistema Linux, tot i que es creia que era el menys conegut i més actual, té bastants d’usuaris i a mes, duu dues dècades en funcionament. D’aquesta manera, s’ha realitzat una recerca comparativa dels tres sistemes operatius per tal de demostrar que tots ells tenen avantatges i desavantatges, i la seva elecció dependrà de l’ús que faci l’usuari i de les eines que hagi de menester.

Arribats a aquest punt, es mirarà de desenvolupar d’una manera objectiva les avantatges i desaventatges més comunes citades pels usuaris de cada un dels tres sistemes operatius.

Per començar, es pot dir que Linux es vist com un sistema que compta amb una quantitat bastant considerable de software lliure, les vulnerabilitats són detectades i corregides més ràpidament. A més a més, posseeix una major estabilitat, un entorn gràfic millor i, com de tots és conegut, és un sistema gratuït i existeixen diverses distribucions de Linux per diferents tipus de computadores [2].


Seguint parlant d’avantatges, en aquest cas del sistema Mac, es pot dir que és ideal pels usuaris interessats en el disseny gràfic, ja que posseeix la millor interfície del mercat. També es diu que és un sistema molt estable [2].

Windows, en canvi, és el sistema més conegut del mercat i el que té software més desenvolupat, així i tot, no vol dir que sigui el millor. Entre les desaventatges d’aquest sistema, es troba la seguretat, ja que la majoria dels virus estàn fets per a Windows. De la mateixa manera, és considerat un dels sistemes més inestables que es troben, ja que, històricament, s’ha anat modificant, arribant a tenir diverses versions, això es deu a que els mandataris han trobat més adient treure noves versions del producte que solucionar els errors, fent sortir al mercat versions o actualitzacions incompatibles amb les anteriors i d´aquesta manera podien treure més doblers [2]. Això fa que la qüestió del preu estigui aprop dels 120 €, cosa que a l’hora de la adquisició fa que els usuaris estiguin influenciats, de totes formes en comprar un terminal aquest sistema ve inclòs [2].

La desavantatge del preu, es troba compartida pel sistema Mac, considerat el més costós ja que només pot ser emprat en suport Apple. A més el software, es escàs i en càs de errada del sistema es molt més complicat trobar tècnics que ho puguin solucionar.

Per últim es pot dir que Linux també té desaventatges. Per citar algunes d´elles, es pot dir que la majoria dels ISP (Internet System Provider) no donen suport per una altra cosa que no sigui Windows, no existeix molt de software comercial, molts de jocs no funcionen amb aquest suport i per certes coses es requereixen coneixements prèvis de Unix (predecessor de Linux).


4. Resultats
L’enquesta s’ha realitzat a 20 persones però tan sols hem rebut 14 respostes. I els resultats són els següents:
Windows: 7
Mac Os: 2
Linux: 5



5. Conclusions

Després de tota la recerca i anàlisi dels resultats de l’enquesta, encara que s’utilitzen altres sistemes operatius diferents, observam que el sistema més usat, i preferit --degut a la seva comercialització--pels usuaris (no experts en el tema de la informàtica) segueix sent Windows, ja sigui amb la versió XP, Vista o la més actual, Windows 7. Degut al tema de la seguretat, la vulnerabilitat de Windows, i la falta d’aplicacions d’oficina, ha causat que Mac Os hagi progressat tant amb la seva qualitat com amb l’augment de ventes. Pel que fa a Linux, tan sols podem dir que és un sistema lliure i gratuït, a més de tenir una gran seguretat com pugui tenir Mac Os, la qual cosa ha beneficiat als usuaris de la classe mitjana i mitjana-baix i, a més,  ha fascinat als experts en el tema.


Referències

[1] Bizware (2011). La tendencia de los sistemas operativos - Tecnologia 7. http://tecnologia7.net/notas-curiosas/windows-7-en-el-25-por-ciento-de-los-equipos/#axzz1Rt03ufag. 5 de maig de 2011. (Consultat el 14 de juliol de 2011).

[2] Cristian Jimenez (2010). Universidad de la Rioja. Sistemas operativos: Diferencias entre Windows, Linux y Mac/Os.  https://belenus.unirioja.es/~crjimef/trabajo/diferencias/diferencias.html. 3 de novembre de 2010. (Consultat el 12 de juliol de 2011)

[3] Comparativa gnu/ linux vs windows (2011)...muy bueno!-Taringa: Taringa: http://www.taringa.net/posts/linux/6239365.R/comparativa-gnulinux-vs-windowsmuy-bueno.html  20 juliol de 2010. (Consultat el 11 de juliol de 2011).

[4] Fesja (2006). eConectados. Comparacion  de Windows XP, Mac Os X y Ubuntu Linux. eConectados. http://www.econectados.com/2006/01/comparacion-de-windows-xp-mac-os-x-y-ubuntu-linux/
(Consultat 11 de juliol de 2011).

[5] Foogazi. 5 Advantages of using Linux over Windows. Foogazi http://www.foogazi.com/2006/12/19/5-advantages-of-using-linux-over-windows/ 19 de decembre de 2006. (Consultat 11 de juliol de 2011).

[6] Pascuale Sofia, Darío Sofía (2004). “Linux: Hacia una revolución silenciosa de la sociedad de la información”. Revista de Ciencias Sociales. Vol. X (No. 2) p. pp. 207 - 223. http://www.revistas.luz.edu.ve/index.php/rcs/article/viewFile/1851/1793

[7] Wikipedia. Anexo: Comparación de Windows y Linux - Wikipedia. http://es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Comparaci%C3%B3n_de_Windows_y_Linux
15 de juny de 2011. (Consultat el 14 de juliol de 2011).

[8] WIkipedia. Macintosh- Wikipedia la enciclopedia libre. Wikipedia. http://es.wikipedia.org/wiki/Macintosh#Software. 11 de juliol de 2011. (Consultat 14 de juliol de 2011).

6 comentarios:

  1. Buen articulo, todos tienen sus ventajas e inconvenientes, no obstante la elección del sistema operativo viene determinada por las necesidades del usuario

    ResponderEliminar
  2. Aquest tema m'ha paregut interessant perquè hi ha molta gent que es qüestiona quin sistema operatiu escollir a l'hora d'adquirir un ordinador. La forma utilizada de redacció i l'estructura del text em pareix sencilla i fàcil de seguir. Breument s'han destacat els punts més importants i qualsevol persona ho pot entendre sense tindre coneixements tècnics, que és allò important a dia d'avui, simplificar i dur la informació a l'abast de tothom.

    ResponderEliminar
  3. El trabajo está bien estructurado, aunque no se profundiza demasiado en los conceptos. Queda clara vuestra posición respecto a este tema.

    Se introduce muy bien el tema, engancha nada más comenzar a leer puesto que es un tema bastante interesante y que atrae la atención.

    Sin embargo, pienso que los datos de la encuesta no muestran la realidad. Linux es un sistema operativo utilizado en gran mayoría por expertos del sector informatico, o para aquellos que necesitan que una máquina de poca potencia funcione. La encuesta realizada no tiene gran valor puesto que en este curso hay gente del sector informático y los datos quedan falseados.

    Los sistemas operativos más utilizados seguirán siendo Windows y Mac Os, ya sea por los años que lleva el SO de Microsoft como dominador total del mercado o por el ecosistema que ha creado Apple creando dispositivos como el iPhone que interactuan con el SO Mac.

    Se hecha en falta quizás una estadística de la proyección al alza o a la baja de estos sistemas operativos en auge.

    ResponderEliminar
  4. Me ha llamado la atención el título, interactivo y con llamada a la acción, a leerlo. Tiene una estructura bastante clara y trata los puntos más importantes. Quizá he echado en falta una comparación de características y precios de los tres softwares a modo de tabla, para que de manera más visual y de un simple vistazo se vieran las conclusiones de todo el estudio. Al igual que después del gráfico resultante de las encuestas, podría haber un pequeño análisis de los resultados. Espero, sirva de ayuda.
    María Juan

    ResponderEliminar
  5. Este es un tema del que siempre habrá batalla y hacer un análisis objetivo de estos tres sistemas operativos es difícil. Me ha dado la impresión de que se ha centrado más en las desventajas de éstos que en las ventajas, sobretodo en uno en particular (Windows tiene un montón de problemas).

    En el aspecto de la forma del artículo me parece correcto salvo en la presentación de los resultados, supongo que la pregunta de la encuesta es la que aparece en el título, pero creo que hubiese sido correcto recordarla en la sección de resultados.
    Además teneis el resumen por duplicado, uno en inglés y el otro en catalán.

    ResponderEliminar
  6. Tema bien escogido y que se nota una evolución de los autores al nivel de conocimientos sobre el mismo. El punto fuerte es precisamente la no experiencia técnica de los mismos en el tema. Con un poco de más tiempo seguramente sería posible mejorarlo.

    ResponderEliminar